Verslag van het werkbezoek februari/maart 2017
In februari 2017 is weer een tandheelkundig team naar Maimon vertrokken. Het team werd gevormd door de mondhygiënisten Nicolette Hooijschuur, Carijn Veldhuis, Cristina Doorman en Agatha Rypma en de tandartsen Ingrid van Rijswijk en Marianne van Leeuwen. De sterilisatie van het instrumentarium werd gedaan door Jansje Koops, geassisteerd door Annika van Dijk. Het team werd verder ondersteund door de tolken Arantza, Andrea en Madelon.
Dit jaar reisde voor de tweede keer de echtgenoot van Agatha; Jelle Rypma mee die zich bezig hield met het opknappen van een huisje.
Week 1
Maandag 27 februari verzamelden we ons, sommigen net van het vliegveld, anderen vanuit andere plekken in de Dominicaanse republiek, bij een strandtentje aan de Malecon te Puerto Plata. Een leuke plek om iedereen te begroeten en om even bij te komen van de lange reis onder het genot van een heerlijke piña colada. Daarna volgde de rit naar het B&B van Cristina en Frans Doorman op de berg nabij Puerto Plata, ons verblijf gedurende de twee weken.
Dinsdag stond een verkenningsrondrit gepland langs het plaatsje Maimon, waar de kliniek en apotheek van Henny van Ginkel staat. In de kliniek is een bescheiden tandartskamer ingericht waar Stichting Bocas Sanas gebruik van mag maken. In het dorp Los Caños hebben we met zijn allen het huisje bekeken dat compleet gerenoveerd gaat worden de komende weken. Een privé initiatief van Agatha en Nicolette. We hebben Jelle hier achtergelaten en zijn doorgereden naar onze eerste school van de week La Colorada. Dit is een school waar een aantal jaren gepoetst wordt volgens protocol en waar ook al eerder tandheelkundige voorlichting is gegeven door het team van Bocas Sanas. De kinderen van deze school zijn nog niet eerder behandeld. Van te voren waren alle materialen en behandelstoelen gebracht, dus nu hoefden we alleen nog alles klaar te zetten. De eerste ochtend kwam een medewerker van de firma Colgate op school. Hij verzorgt regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten op scholen en het was leuk om nu een keer mee te maken hoe enthousiast hij dit doet.
Na de lunch begonnen we met onze behandelingen. Veel scholen zitten al in het programma Tanda Unica, een omschakeling van halve naar hele dagen school, met een warme maaltijd. We konden op school mee eten.
De kinderen werden in groepjes uit de klas gehaald en kregen allemaal een etui met daarin een tandenborstel en tandpasta. Vervolgens kregen ze poetsles en instructie bij de poetsbak en kwamen daarna bij de tandarts.
In een lokaal stonden drie behandelstoelen opgesteld, waarop twee tandartsen en een mondhygiëniste behandelingen konden uitvoeren. In een hoek van de kamer was een tafel met gasstel geplaatst en twee snelkookpannen voor de sterilisatie.
Ook woensdag en donderdag hebben we de hele dag op deze manier gewerkt op de school in La Colorada. In totaal zijn er 113 kinderen behandeld waarvan er 15 een verwijzing naar de kliniek hebben gekregen. Zij hebben allen een brief mee naar huis gekregen met daarin uitleg over de mogelijkheid om op de eerstvolgende maandag, eventueel met de ouders op school te komen, om vervolgens met ons busje naar de kliniek te worden gebracht voor behandeling.
Vrijdagochtend hebben we alles weer ingepakt en zijn verhuisd naar de tweede school in San Marco Arriba. Mondhygiëniste Carlijn heeft ervoor gekozen om deze ochtend als bouwvakker haar bijdrage te leveren aan de bouw van het huisje. In de middag zijn we daar met het team allemaal even gaan kijken.
Het weekend hebben we met de hele groep heerlijk aan de kust doorgebracht, zodat we maandags weer met frisse moed en veel energie konden beginnen.
Week 2
Op maandag werkten tandarts Marianne en mondhygiënisten Carlijn en Cristina de hele dag in de kliniek om de patiënten van la Colarada te behandelen. Van de 15 verwezen patiënten verschenen er acht.
Agatha, Jansje en Arantza gingen alvast aan het werk op de school in San Marco Arriba. Dit is een kleine school met 46 kinderen. Vier jaar geleden heeft deze school een poetsbak gekregen van Bocas Sanas en er is al herhaaldelijk instructie gegeven. De kinderen zijn nog nooit tandheelkundig behandeld. Bij aankomst bleek dat er geen water uit de kranen kwam, de wc kon niet gespoeld worden en ook in het lokaal dat dienst deed als kantine was geen water. De waterleiding bleek niet goed aangelegd te zijn. Er was al herhaaldelijk geprobeerd de boel te repareren maar zonder resultaat. De directrice had een offerte in haar la liggen voor de benodigde materialen en ook al meerdere malen subsidie hiervoor aangevraagd. Dit is tot dan toe steeds afgewezen. De benodigde kosten voor materiaal en aanleg waren omgerekend 140 euro. Omdat wij van Bocas Sanas de hygiëne vanzelfsprekend heel belangrijk vinden hebben we besloten deze kosten voor onze rekening te nemen. Hoewel het spijtig is dat de regering niet de verantwoording neemt voor verbetering van de hygiëne op deze school.
Dinsdag- en woensdagochtend zijn we met het hele team op de school in San Marco Arriba werkzaam geweest. We hebben alle kinderen behandeld en 4 patiënten verwezen naar de kliniek. We gaan deze patiënten niet zelf behandelen maar bieden de mogelijkheid om zich te laten behandelen door twee Dominicaanse tandartsen die twee dagen per week in de kliniek in Maimon werkzaam zijn.
Na de laatste behandelingen van woensdagochtend hebben we alles ingepakt en laten vervoeren naar onze derde school in Loma de la Bestia.
Dit is een schooltje hoog in de bergen. Door de vele regen van de afgelopen dagen waren de wegen erg modderig. We hebben een kamer ingericht als behandelkamer en woensdag middag alle tien aanwezige kinderen behandeld. Deze school heeft nog geen Tanda Unica. De kinderen komen dus of ‘s ochtends of ‘s middags op school. Het is een kleine school qua gebouw, maar er komen 146 kinderen naar toe uit allerlei kleine omliggende dorpen. Het schooltje zit al langer in het Bocas Sanas project. Op school poetsen is hier al gewoon. Toch zien we ook hier enkele schrijnende gevallen. Ook donderdag hebben we hier de hele dag gewerkt en alle aanwezige kinderen behandeld. Hier hebben we 8 kinderen moeten verwijzen naar de kliniek.
Vrijdag hebben we genoten van een uitstapje naar de watervallen. Op de terugweg bij de kliniek langs en natuurlijk het eindresultaat van de verbouwing van casa Jenny, het project van Jelle Rypma, bekeken. Het zag er allemaal prima uit.
De balans opgemaakt
We hebben twee topweken gehad met een top team.
In totaal hebben we 202 patiënten behandeld. We hebben 128 vullingen gemaakt d.m.v. de ART methode. Het merendeel van deze vullingen is met de hand gemengd, maar zo nu en dan hadden we stroom en konden we gebruik maken van de schudmachine voor het aanmaken van het glasionomeercement.
Er zijn 14 extracties gedaan in het melkgebit en 8 permanente elementen zijn geëxtraheerd. Vier kiezen zijn geseald met glasionomeer, acht kinderen wilden niet in de behandelstoel en in totaal zijn er 27 kinderen verwezen naar de kliniek voor verdere behandeling.
We kunnen vanuit Bocas Sanas terugkijken op 2 geslaagde werkweken, waarbij veel kinderen weer zijn geholpen. Dankbaar werk!